Kommunikaatio-ohjaus
Valmistuin vuonna 2020 Viittomakielen ohjaajaksi*. Suoritin myös 20 osaamispisteen laajuisen "Kommunikoinnin ja vuorovaikutuksen ohjaaminen" - opinnot, jotka sisältyvät *uudistettuun tutkintoon.
Tämän myötä sain pätevyyden tehdä viittomakielen ohjaajan työn lisäksi myös kommunikaatio-ohjauksia.
*Tutkinnon uusi nimike on "Kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto - Kommunikaation ja viittomakielen ohjaaja"
Mitä on kommunikaatio-ohjaus
Kommunikaatio-ohjaus on vammaispalvelulain mukaan harkinnanvaraisesti järjestettävää sopeutumisvalmennusta. Se on osa terveydenhuollon lääkinnällistä kuntoutusta. Palvelua voidaan myöntää kaiken ikäisille.
Kommunikaatio-ohjausta voidaan tarvita esimerkiksi silloin, kun perheenjäsenet opettelevat tukiviittomia, kommunikointikansion tai sovelluksen käyttöä. Kuntoutuksen tavoitteena on, että henkilöllä ja hänen lähipiirillään on yhteinen kieli ja kommunikointikeino.
Erilaisia puhetta tukevia ja korvaavia kommunikointikeinoja on mm. tukiviittomat, kommunikointikansiot, kommunikointitabletit tai kuvakommunikointi. Kuntoutuksessa jokaiselle asiakkaalle ja hänen lähipiirilleen etsitään se heidän käyttöön sopivin kommunikointikeino.
Kommunikaatio-ohjaus ei korvaa puheterapeutin antamaa puheterapiaa tai ohjausta, eikä lääkinnälliseen kuntoutukseen kuuluvaa kommunikoinnin apuvälinearviointia.
Tarvetta kommunikaatio-ohjaukselle?
Kommunikaatio-ohjauksen myöntää kotikunnan sosiaalitoimi. Sopeutumisvalmennus on määrärahasidonnainen palvelu.
Tämä on asiakkaalle ilmainen palvelu.
Suosituksen kommunikaatio-ohjauksesta voi kirjoittaa sosiaali- tai terveydenhuollon asiantuntija, esimerkiksi puheterapeutti tai muu asiantuntija.
Lisää tietoa löydät esimerkiksi THL:n sivuilta, pääset sinne tästä.